Gebruik je lichaam niet om in je houdingen te komen, maar gebruik de houdingen om in je lichaam te komen

Paul Grilley

Wil je lessen Yin yoga in Utrecht volgen? Ben je op zoek naar een Yin yogales in een kleine intieme groep? Ben je beginner of juist gevorderde? Heb je behoefte aan een persoonlijke benadering? Kom dan lessen bij Yin yoga in Utrecht van yogadocente en energiewerker Monique de Boer.

Series van 6 lessen Yin Yoga in Utrecht

In reeksen van 6 lessen gaan we samen aan de slag met Yin yoga, een rustige, meditatieve vorm van yoga. Je kunt ook kiezen voor losse lessen. In tegenstelling tot de actievere Hatha yoga, zit of lig je hier voor langere tijd (3 tot 5 minuten) in dezelfde houding. Het is een goede aanvulling op intensief sporten en helpt je lichaam minder snel ‘oud’ te worden. De houdingen van Yin yoga werken in op je bindweefsel, waardoor de kwaliteit hiervan verbetert. In de Yin yoga gaat het niet om hard werken, maar om zachte, langdurige druk.

Het resultaat van Yin yoga

  • Lichamelijk werken we bij Yin yoga niet op de spieren, maar op het bindweefsel. Dit is het weefsel dat de spieren en organen op hun plek houdt. Door langere tijd in de dezelfde houding te blijven, maken we het bindweefsel soepeler. Hierdoor ga je stijfheid tegen en wordt je lijf flexibeler en veerkrachtiger.

  • Energetisch werken we met Yin yoga op het stimuleren van de meridianen. Door deze energielijnen stroomt jouw levensenergie. Deze meridianen zijn gekoppeld aan je organen en je chakra’s: de energieknooppunten in je lijf. Met Yin yoga hef je blokkades op en kan je energie weer stromen. Je ervaart meer energie en je luistert beter naar je intuïtie in het dagelijks leven. Het effect houdt dus ook buiten de les Yin yoga in Utrecht aan.

  • Op Mentaal niveau leer je jouw reacties in het lichaam te observeren, zonder erover te oordelen of er op te reageren. Je leert bij jezelf te blijven en je aandacht vast te houden. Net zoals bij mindfulness. Je leert de kalmte te bewaren in je drukke bestaan.

  • Emotionele gebeurtenissen en herinneringen liggen opgeslagen in je lichaam. Door Yin yoga kunnen ze vrijkomen, oplossen en afgevoerd worden. In Yin yoga leer je deze emoties waar te nemen en ernaar te kijken, zonder er mee samen te vallen. Je bent waarnemer van je emoties in plaats van dat je ze bent. Hierdoor ervaar je meer rust in je dagelijkse leven.

Yin yoga in Utrecht: de houdingen

Yin yoga is niet altijd comfortabel. Je zoekt je grens op, maar blijft wel altijd uit de blessure zone door ondersteunende materialen als kussens en blokken te gebruiken. En door steeds in gesprek te blijven met je lichaam. Belangrijk is het gebruiken van je ademhaling om in het hier en nu te blijven.  
Elke houding bestaat uit vier momenten:

  • De juiste houding: misschien heb je hulpmiddelen (kussentjes, blok of opgerolde dekentjes) nodig om je te ondersteunen, of wil je de houding zwaarder of minder zwaar maken.

  • Aankomen in de houding: je geeft jezelf over, de spieren zijn zacht en je laat de zwaartekracht toe. Hoe meer zwaartekracht, hoe groter de spierontspanning en hoe dieper de inwerking op het bindweefsel.

  • In de houding blijven: dit is het meditatieve moment. Observeer je reacties en vraag je af of dit je dient of dat je jezelf geweld aan doet. Je blijft stil liggen en je spieren zijn ontspannen.

  • Uit de houding komen: kom rustig uit de houding en neem waar wat het effect is. Yin yoga-houdingen werken diep door in het bindweefsel en dat heeft wat tijd nodig om te ‘herstellen’.

Voor mij een eerste kennismaking met yoga. Monique deed dit met professionaliteit en een enorme liefde voor de yoga en haar deelnemers. Een warm bad en zeker een aanrader!!

Heb zelf wel enige ervaring met verschillende yoga stijlen en docenten. Ik heb niet eerder iemand ontmoet die met zoveel toewijding, vakbekwaamheid en empathie yogales geeft. Ik kom gestresst, houd niet van zweverig, volg de les en het raakt me oprecht, eigenlijk elke les.

Wil je helemaal tot rust komen, goed leren aarden en oefeningen krijgen onder persoonlijke professionele begeleiding? Dan is Monique de Boer de juiste docent voor jou en een VerAdeming!

De yogalessen van Monique zijn professioneel maar vooral heel liefdevol!

Monique weet een fijne, veilige sfeer te creëren, geeft veel duidelijkheid in de oefeningen en is zeer toegewijd aan ieders persoonlijke ervaring.

Monique geeft haar yin lessen met een combinatie van rust, zorgvuldigheid, plezier en een vleugje humor. Er is zorgzame aandacht voor iedere deelnemer, en respect voor wat ieder nodig heeft. Fijn!

Ik heb mijn yogalessen van Monique als heel fijn ervaren! Erg ontspannend. Ook voor de jeugd aan te raden!

Ik heb 2 jaar yoga ervaring bij Monique. Meerdere keren heeft zij met speciale oefeningen ingespeeld op mijn specifieke klachten. Ik denk dat de oefening het genezingsproces versnelden.

Ik heb door de yin geleerd de signalen van mijn lichaam meer serieus te nemen.

Compliment voor de mooie rustgevende muziek.

Monique creëert een veilige en liefdevolle omgeving, waarin ze naast goede yoga en ademhalingsoefeningen je ook goed laat aarden. Deze combinatie zorgt voor een enorme ontspanning van zowel lichaam als geest.

Monique weet met haar warme aandachtigheid, heldere uitleg over de houdingen en haar gevoel voor sfeer een omgeving te creëren waarin ik echt tot rust kan komen. Het voelt altijd weer als n cadeautje om er te zijn.

Yin yoga is heerlijk om je lichaam soepel te maken. Met rust en aandacht zorgt Monique ervoor dat je in verschillende houdingen de spanning in je lichaam los kan laten. Heel fijn.

© Copyright – Yoga en Energiewerk – Monique de Boer